Hledáte originální gastronomickou zábavu či vhodný dárek? Chefparade, škola vaření pro začátečníky i pokročilé, která nabízí kuchařské kurzy vaření, je tím pravým řešením.
Navštívila jsem kurz francouzské kuchyně I. Jinak zde samozřejmě mají velmi rozmanitou nabídku kurzů od asijské, i americké kuchyně, přes evropskou až po kurz přípravy steaků či sladkých pralinek. Nabízejí též sezonní záležitosti, jako je oblíbené grilování či kurz přípravy chřestu. Pro firmy pořádají firemní akce a teambuilding.
Myslím, že jsem kuchařsky velmi zdatná, vařím skoro 20 let, ale na kurzu jsem se přesvědčila, že se mám opravdu ještě co učit. S panem šéfkuchařem Michalem Nevtípilem jsem spolu s asi dalšími 11 účastníky kurzu pronikla do tajů přípravy výtečného lososového tartara, cibulové polévky s krutóny, tradiční kohoutka na víně „Coq au vin“ a Créme bruleé.
Pan kuchař nás přivítal, rozdal zástěry s logem Chefparade a poučil nás ohledně hygieny i bezpečnosti v kuchyni. Po umytí rukou jsme se postavili do skupinek kolem několika nerezových stolků, vybavených již prkénky a surovinami a po krátké přednášce o francouzské kuchyni jsme byli hozeni do vody. Začali jsme lososovým tartarem, kdy jsme si nasekali rybí maso nadrobno a ochutili, byla to dobrota. Následně jsme pokračovali cibulovou polévkou, s ukázkou, jak krájet cibuli i udělat kohoutkem na víně. A mezitím vždy uvařené ochutnávali. Poprvé v životě jsem držela v ruce flambovačku, ale Créme bruleé byl opravdu výtečný.
Po kurzu mně hřálo též vědomí, že někdo jiný za mě i uklidí, což se mi doma příliš často ve čtyřčlenné rodině nestává.
Po kurzu jsme dostali recepty, takže můžu v trénování směle pokračovat i doma.
Pro vaši inspiraci přidávám i recept na Crème brûlée.
Původ: Francie
Přísady:
- 1 lusk vanilky, rozpůlený a vyškrábaný
- 600 ml smetany ke šlehání
- 5 nebo 6 žloutků
- 3 pol. lžíce co nejjemnějšího cukru krupice + na dokončení 8 lžiček hnědého cukru
Příprava:
- Zahřejte troubu na 155°C, horkovzdušnou na 145°C.
- Smetanu a vanilku dejte do rendlíku a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Odstavte.
- Žloutky a cukr utřete dohusta. Poté je zalijte vychladlou vanilkovou smetanou (lusk předtím vyjměte) a promíchejte, aby se směsi spojily.
- Směs nalijte do ohnivzdorných formiček o objemu zhruba 200 ml a umístěte je do hlubší zapékací nádoby nebo pekáče. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky formiček.
- Pečte 35 až 50 min nebo do chvíle, kdy pudinky zpevní. Poté vyjměte formičky z pekáče a nechte je přibližně tři hodiny chladit.
- Posypte hnědým cukrem a zapečte opalovačkou
Komentáře
Nebyly přidány žádné komentáře.