Japonské sushi je jeden z nejznámějších pokrmů na světě, připravuje se ze speciální rýže nikiši a skoro každý ho ochutnal, nebo o něm aspoň slyšel. Obecný postup přípravy je takový, že do ještě uvařené horké rýže se vmíchá speciální octový nálev sušinoko. Díky této omáčce získá rýže svou charakteristickou barvu a lepivost. Sushi můžeme plnit nejrůznějšími surovinami od zeleniny, přes ovoce, houby až po syrové ryby, které jsou asi nejvíc typické.
V posledních šesti letech se japonská kuchyně rozšířila poměrně hodně i u nás. Otevřelo se hodně restaurací, některé ovšem i s pochybnou kvalitou. Je proto důležité umět rozeznat dobré sushi od špatného. Nejlépe to poznáme podle barvy a konzistence rýže, pokud je krásně sklovatělá a drží dobře tvar, tak to znamená, že byla správně uvařena a byl dodržen technologický postup při vmíchání octové omáčky. Pak kvalitu samozřejmě poznáme podle vůně, nemělo by být cítit žádnými silnými pachy, spíše příjemnou vůní čerstvých surovin.
Restaurace a bistra nabízí velkou škálu druhů, ale pro nováčky v sushi pohostinství, kteří ještě nepoznali mnoho variant, nabízí takzvaný sushi set. Což je vlastně sada různých druhů sushi v jednom balení. Člověk tak pozná více druhů a nemusí utratit velké peníze, aby objevil jeho krásu. Službu jako je rozvoz sushi a jídel do domu nenabízí ještě moc restaurací, ale pokud mohu zmínit tak například Sushitime patří k těm, kteří už mají svou základnu konzumentů jistou, právě pro kvalitu a čerstvost požívaným surovin. Pro svou jednoduchost je systém rozvozu pro mnoho lidí přijatelnější, protože ušetří čas. Rozvozy jsou většinou zadarmo nebo za symbolickou částku, která hodnotu jídla zase o tolik nenavýší. Pokud byste si chtěli jít radši posedět do příjemné restaurace na sushi, Praha nabízí mnoho restaurací a bister, které vás nezklamou.
Není však nad to, když ochutnáte sushi přesně takové jaké si ho připravují rodilí Japonci. A to se Vám v Sushitime dostane.
Komentáře
Nebyly přidány žádné komentáře.